Go Back   Soundsonline-Forums > Topics > Hardware
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-23-2019, 05:27 AM
hibtro hibtro is offline
New Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 1
hibtro is on a distinguished road
Default Long loadtime of Play in macOS Cubase

Hello!

I am having an issue with Play since day one actually, that when I start a new instance of Play it will take about 30 seconds to a minute to startup within Cubase. I don't have such a problem with any other 3rd party instrument.

It is also very slow when I try to open an existing Play instrument window that was closed. I don't have many soundpacks loaded, it was the same when I only had very few. The soundpacks within Play however are loading ok with a reasonable loadtime. It's just opening a Play window that takes ages. Is there any recommendation to fix that?

*Feels like Play is very outdated and wish EW will work to refresh the GUI. The website could also do some redesigning.*

Thx in advance
Jonathan
Reply With Quote
  #2  
Old 03-24-2019, 09:34 AM
LMW's Avatar
LMW LMW is offline
Super Moderator
 
Join Date: Oct 2014
Location: Germany
Posts: 2,215
LMW is on a distinguished road
Default

Hey Jonathan,

to further diagnose the issue, please answer as many of the following bulletin
points as possible. If you're not sure of an answer, just leave it empty. Thank you.

Operating System (OS):
Digital Audio Workstation (DAW):
Play engine version:

RAM (in MHz | amount in GB):
CPU (in GHz | amount of cores):

What is the % utilization via Activity Monitor?

What drives do you use? Do you have a dedicated setup with only samples on the sample drive? Important information would be
- the drive format (e.g. FAT32, exFAT, NTFS, Mac OS Journaled, AFPS)
- the drive speed (e.g. 5400/7200rpm / SSD)
- the drive connection (e.g. PCIe, SATA, Firewire, USB)
- the Sample Cache value which is available in Play > Settings > Streaming.

Please list that information for the drives which you use.
Drive OS:
Drive Samples:
Drive Projects:
Drive Other:

Audio interface (soundcard):
Buffer size:

Cheers.
__________________
Lorenz W. - EastWest Technical Support - E-Mail: lorenz@eastwestsounds.com

Helpful links: Sample Path, Library Sizes, Tips and Tricks, OS & DAWs - "On Drives" is being Updated
Hardware: OS W7 Pro, i7-4910MQ 2,9 GHz (Overclock to 3,9 GHz), 32GB RAM, int. 3TB 840 EVO SSDs,
ext. 1TB Samsung T1 + 6TB backup + UR22 Interface + Kawai MP7 (88 Keys) + Yamaha MS60S Speakers
Software: Cubase Pro 8.0.40, PLAY v6.X.X, EastWest et multi alii
Reply With Quote
Reply

Tags
play loadtime slow

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:40 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.